" />

FairSuperBrands


În următorii trei ani, 25  de milioane de cetăţeni europeni vor afla, despre problemele generate de dezvoltatea nesustenabilă a brandurilor marilor retaileri. De la 1 ianuarie 2015, în toate ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi în alte ţări în curs de devoltare precum Ghana, Brazilia etc, s-a iniţiat proiectul FairSuperBrands -“Boost for sustainable European supermarket store-brands as a key driver for the EYD 2015 and beyond” DCI-NSA-ED/2014/338-451, un program menit să atragă atenţia asupra dezvoltării problematice a comerţului generat de brandurile marcă proprie.

La nivel global, cota de piaţă a alimentelor marcă proprie ar putea ajunge la 40% din totalul vânzărilor globale. 80% din cetăţenii UE, potrivit Eurobarometrului din 2012, sunt de părere că marile magazine au o politică etică şi socială corectă atunci când investesc în ţările în curs de dezvoltare.

Din păcate, realitatea este alta, iar scopul proiectului FairSuperBrands este acela de a demonstra că modelele de afaceri dezvoltate de marile magazine au consecinţe negative, mai ales în ţările de producţie.

Pe lângă misiunea de informare, proiectul are ca scop şi construirea unui liant între sectorul agricol din ţările în curs de dezvoltare şi sectorul retail-ului european. Prin schimbarea obiceiurilor de consum şi a modului în care europenii privesc procesul de fabricare, de la producător şi până pe raftul marilor magazine, ar putea da şi ţărilor în curs de dezvoltare şansa unui mediu economic mai performant precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Implementarea proiectului, pe o perioadă de trei ani, presupune invitarea la dezbateri comune atât a experţilor în modele de dezvoltare, cât şi a cetăţenilor europeni care-şi pot schimba obiceiurile de consum şi care pot deveni la rândul lor ”avocaţi” ai cauzei.
De asemenea, implicarea unor reprezentanţi ai fermierilor şi producătorilor din ţările în curs de dezvoltare în acest proiect aduce garanţia faptului că şi opiniile şi părerile lor vor fi luate în considerare la realizarea strategiilor şi a modelelor de dezvoltare şi consum durabil.

Unul dintre obiective este de a schimba percepţia factorilor de decizie din supermarketuri şi hipermarketuri, astfel încât aceştia să schimbe politicile economice ale companiilor.
La final, potrivit aşteptărilor iniţiatorilor proiectului, din 25 de milioane de cetăţeni europeni, care vor fi aflat despre problemele legate de brandurile proprii ale marilor magazine, cel puţin 2,5 milioane de oameni vor lua iniţiativa de a cere schimbarea politicilor.

Pentru aceasta, va fi realizat un web-site  pentru toate ţările participante şi, de asemenea, va fi  lansată o aplicaţie pentru cumpărături.

Prima întâlnire a întregului consorţiu internaţional a avut loc la Berlin, în perioada 13/14.01.2015, cu participarea „AUR” - Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, reprezentată de Raluca Mănăilă, coordonatorul naţional al proiectului.