Trezirea la realitate!


  O emisiune trimite bloggerii de modă să lucreze în fabricile de producție din Cambodgia.   

aur

Aftenposten, un celebru ziar din Norvegia, a întreprins un experiment social, prin care suporta costurile unei călătorii într-o țară aflată în curs de dezvoltare, pentru realizarea unui schimb de experiență.
Această experiență, consta în stabilirea și adaptarea la condițiile de viață și de lucru din Cambodgia, o țară renumită pentru numeroasele fabrici de articole textile ce fac parte din lanțurile de producție ale giganților din țările europene.

Pentru acest experiment social, trei tineri, Jørgensen, Ottesen, și Hambro, au zburat până în Phnom Phen, capitala țării sud-asiatice . Cei trei sunt bloggeri cunoscuți pentru articolele din mediul online despre diferite stiluri vestimentare și de aceea au avut șansa de a trăi o lună din viața unei lucrătoare textile.
Echipa de filmare a ziarului i-a însoțit pretutindeni, urmărind uimirea pe care o au adolescenții când se trezesc la realitatea din Cambodgia, în cinci episoade ”reality-show”, intitulate ”SWEATSHOP - Deadly Fashion”.


––aur

 

Ca orice adolescenți, cei trei pornesc fără griji în aventura lor - până ajung să înțeleagă condițiile din noul mediu. În episodul 2, Jørgensen, Ottesen și Hambro, vizitează casa unei lucrătoare textile, Sokty. Ea are 25 de ani și trăiește într-o casă improvizată, pe care tinerii au descris-o ca fiind ”mai mică decât baia noastră”. 
Mi se face milă de ea, apoi realizez că ea așa a trăit toată viața” spune Ottesen în film. ”Pentru ea, aici e acasă. Nu realizează cât de gravă e situația... mă simt ciudat aici.
Împreună cu Sokty, cei trei merg la cumpărături la o firmă pentru care ea lucrează. În magazin, o bluză de 35$, costă mai mult decât chiria pe o lună. ”Nu este corect, cei care fac cusăturile pentru aceste haine ar trebui să și le permită” spune Hambro.
În episdoul 3, tinerii merg să muncească pentru prima oară, la o fabrică textilă. Cu trecerea orelor, amuzamentul se transformă în chin. ”E ca un cerc vicios etern” spune Ottesen. ”Nu se oprește niciodată. Stai aici și tragi aceași cusătură la nesfârșit. Sunt aici de două ore și deja sunt obosită, mi-e foame și mă doare spatele.”
La finalul seriei de episoade bloggerii se întorc acasă în lacrimi. Cei trei sunt complet transformați, mai ales Jørgensen care, în primul episod descria lucrătorii ca fiind ”ok, pentru că au măcar un loc de muncă, nu?”

aur

 

Cei mai importanţi jucători din retailul de îmbrăcăminte, în frunte cu Zara şi H&M, lucrează în România cu fabrici care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub minimul pe economie, sume care le sunt insuficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, potrivit unui raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign publicat anul trecut.
Raportul organizaţiei arată că angajaţii din industria textilă din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, trăiesc sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar. Organizaţia Clean Clothes Campaign afirmă că începând cu 2013 atât România, cât şi Bulgaria şi Macedonia au salariul minim net mai mic decât cel plătit în China.
De altfel, salariile de nici 200 de euro pe lună sunt principalul punct de atracţie al ma­rilor retaileri care vin să îşi croiască şi să îşi coasă haine în România. Alte avantaje sunt re­pre­zentate de forţa de muncă bine pregătită şi de apropierea de statele vestice unde au piaţă de desfacere marii retaileri.

 

Toate cele cinci episoade pot fi găsite aici:
http://www.aftenposten.no/webtv/serier-og-programmer/sweatshopenglish/